sâmbătă, 27 august 2011

Încărcarea programului în microcontroler

Copierea programului în memoria flash a microcontrolerului se face cu ajutorul programului PonyProg , program pe care puteţi să îl descărcaţi de la secţiunea Download.Înainte de a deschide programul şi de a alimenta placa se vor face conexiunile între pinii microcontrolerului şi pinii programatorului după schema următoare:
Pinii microcontrolerului la care va trebui să legaţi pinii programatorului îi veţi putea găsi în schema de mai jos:
După cum vedem pinul PC6 trebuie legat la RESET,PB5 la SCK,PB4 la MISO,PB3 la MOSI,+5V la tensiunea de alimentare iar GND la masă.

După ce aţi făcut toate conexiunile urmează să conectăm placa la portul serial.Acest lucru se face printr-un cablu de legătură serial.Portul COM1 îl găsiţi în spatele calculatorului el arătând cam aşa:
Acum când toate conexiunile sunt făcute puteţi alimenta placa şi porni programul PonyProg.
După ce aţi deschis programul va trebui să îl configuraţi pentru a putea face legătura serială cu placa.Pentru configurare megeţi în meniu la Setup>Interface Setup.Aici selectaţi modul Serial şi COM1(sau COM2 , depinde pe care doriţi să îl folosiţi).
Acum că setările sunt făcute urmează să copiem programul nostru in memoria microcontrolerului.Mai întâi va trebui să încărcăm codul în PonyProg apăsând File>Open Program Flash File selectând extensia *.hex şi aleagând fişierul din directorul Exe corespunzător.Aici am folosit numele directorului Exe deoarece am presupus că programul a fost compilat cu Code Vision AVR , el generând codul într-un astfel de director.
Următorul pas este selectarea chip-ului pe care vom încărca programul.Această setare se face din bara plasată sub meniu.
În prima casetă selectaţi AVR micro iar în a doua Atmega8.Înainte de încărcare mergeţi în meniu la Command > Erase pentru a şterge toate datele din memoria microcontrolerului.
Operaţia de încărcare propriuzisă pe chip se face tot din meiniu prin alegerea Command >Write All.Dacă totul a decurs cum trebuie veţi primi un mesaj cum că totul este ok.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More